Recepte: Karstais vistas pīrāgs

Sastāvdaļas:

Mīklai

  • 350 ml miltu
  • 200 g sviesta, sagriezta gabaliņos
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sāls
  • 100 ml auksta ūdens (vai vairāk)

Pildījumam

  • 4 vistas filejas
  • 100 g sviesta, plus vēl cepamtrauka ierīvēšanai
  • Sāls
  • Pipari
  • 2 lieli burkāni, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 1 vidējs sīpols, sasmalcināts
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 85 ml miltu
  • 750 ml vistas buljona
  • 60 ml skābā krējuma
  • 150 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 2 ēd.k. sakapātu svaigu pētersīļu
  • 2 tējk. sakapātu svaigu timiāna lapu
  • Sakulta ola pīrāga ieziešanai
  • Jūras sāls

Pagatavošana:

Vispirms pagatavo mīklu. Pirms sākt, miltus un sviestu uz 30 minūtēm ievieto saldētavā. Kad laiks pagājis, sajauc miltus, cepamo pulveri, un sāli. Pievieno sviestu un maisa, līdz no masas veidojas zirņa lieluma un lielākas bumbiņas. Maisot, pa vienai ēdamkarotei pievieno auksto ūdeni, līdz veidojas viendabīga mīkla, taču tā nedrīkst būt šķidra. Visu šo procesu var veikt kā ar rokām, tā izmantojot virtuves kombainu. Izveidoto masu pārklāj ar pārtikas plēvi un vismaz uz 30 minūtēm ievieto ledusskapī.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 205 grādiem. Palielu cepamtrauku ierīvē ar sviestu, ierīvē ar sviestu arī vienu cepampapīra pusi. Vistu noskalo, nosusina, pasāla, uzver piparus un liek cepamtraukā. Pārklāj vistu ar sviesta ierīvēto cepampapīru, ar ierīvēto pusi uz leju tā, lai pilnībā nosegtu vistu. Liek trauku cepeškrāsnī un cep, līdz vista ir gatava, apmēram 30 līdz 40 minūtes. Kad laiks pagājis, izņem vistu no trauka, ļauj nedaudz atdzist un sagriež gabaliņos.

Kamēr vista dziest, sāk gatavot pīrāga pildījumu. Lielā katlā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno burkānus, sīpolu un maisot cep, līdz dārzeņi kļūst mīksti, aptuveni 10 minūtes. Pievieno ķiploku un miltus un maisot cep, līdz milti kļūst zeltaini un masa sāk burbuļot. Pamazām pievieno vistas buljonu un vāra, līdz masa sāk biezēt, aptuveni 5 minūtes. Pievieno krējumu, sagriezto vistu, zirnīšus, pētersīļus un timiānu. Pasāla un pieber piparus.

Gatavošana virsu apkaisa ar miltiem. Mīklu sadala uz pusēm. Vienu pusi izrullē un ieklāj cepamtraukā, ieliek tajā visu pildījumu. Otru mīklas daļu izrullē un pārklāj pīrāga pildījumu, saspiež abu mīklas daļu malas. Ar nazi pīrāga augšā izdur nelielus caurumiņus. Ieziež pīrāga virsu ar olu un pārkaisa ar jūras sāli.

Samazina cepeškrāsns karstumu līdz 190 grādiem un cep pīrāgu, līdz virspuse ir zeltaina, aptuveni 45 minūtes. Pirms servēt, ļauj padzist aptuveni 15 minūtes.

Ja vēlaties padalīties portāla Ziemellatvija.lv recepšu konkursā, atsūtiet uz e-pasta adresi [email protected] savu recepti un iegūstiet kādu no vērtīgajām balvām! Vairāk par recepšu konkursu lasiet ŠEIT.

Dzīvesstils

Uz Ziemellatvija.lv pilno versiju